ร้านจันทร์หอม อาหารใต้


เพื่อนนางหนึ่งแนะนำร้านจันทร์หอมว่าทำอาหารใต้อร่อยมาก และหากใครรู้จักดิฉันก็จะรู้ว่าดิฉันเป็นคนคลั่งอาหารใต้ เพราะแค่นึกถึงแกงเหลือง ขนมจีน คั่วกลิ้ง ก็ทำให้น้ำลายสอได้ทันที เราก็เลยชวยพ่อไปทาน เพราะร้านไม่ได้อยู่ไกลไปลำบากอะไรมากนัก | A friend talked about Chanhom restaurant in passe – that they make wonderful Southern fare. I was ready to try just when him mentioning dishes like gaeng som (super spicy clear fish and vegetable soup), kua gling (super spicy dry curry) and chili pastes southern style. After all, the place is not too far from ours, and off we went.
ดูจากการแต่งกายของคนที่มาทานแล้ว ดิฉันว่าน่าจะเป็นบรรดาอาจารย์ย่านใกล้เคียงซะส่วนมาก ร้านนี้เป็นบ้านทาวน์เฮ้าส์นำมาปรับเป็นร้านอาหาร เราเข้าไปทานก็เหมือนทานอยู่ชั้นล่างของบ้าน ตามแผนที่ของร้านนั้นเขาบอกว่ามีที่จอดรถฝั่งตรงข้าม แต่วันที่เราไปนั้น ดูเหมือนว่าที่จอดรถดังกล่าวจะเป็นที่จอดรถรวมของประชากรบริษัทแถบนั้นด้วยทำให้ที่จอดรถค่อนข้างหายากมากๆ | Here’s the ambiance. Looks like their clientale are those lecturers in the area. The place is a converted townhouse with the dining room on the first floor. From the map, they say parking lot is available across the alley of the restaurant, but it seems every companies in the area there share the lot, making it impossible to find even one space left.
จานแรกก็ใบเหลียงผัดไข่ รสชาติโอเคไม่หวือหวาค่ะ | First dish is a typical southern fare – bai liang pad kai (stir-fried liang leaves with egg). It was ok, not a wow.
จานที่สองแปลกค่ะ – น้ำพริกพริกไทยสด ที่เหมือนน้ำพริกขี้กา แต่รสนวลๆ จางๆ กว่าที่มารดาดิฉันมักทำให้ทาน และใส่พริกไทยอ่อนตำลงไป อร่อยดีค่ะจานนี้ ผักแนมเขาก็น่าสนใจเพราะมีขนุนอ่อนนึ่งด้วยค่ะ | This might be their signature – chili paste with young pepper corn which tastes like ‘nam prik kee ka’ but with crushed peppers as you can see in this picture. Their vegetables also include steamed young jackfruit which certainly makes the plate more interesting.
อีกรูปเพื่อให้เห็นขนุนค่ะ | The whitish cubes on the left are the young jackfruit which is eaten throughout Thailand as a vegetable with chili pastes. People in Northern Thailand also eat it like somtam, by crushing them with savoury ingredients and eat it with sticky rice.
แกงเหลือง หรือแกงส้มปลากระพงยอดมะพร้าวค่ะ โอ้ รสชาติเข้มข้นสุดๆ ทั้งเผ็ดมาก เค็มและเปรี้ยวจัด แต่วันที่ไปดิฉันว่าปลามีกลิ่นคาวโชยออกมาเล็กน้อย ทำให้ไม่ค่อยสนิทใจนัก ร้านนี้เป็นอุตสาหกรรมเพราะคนมาทานเยอะค่ะ ก็เป็นธรรมดาสำหรับร้านอาหารประมาณนี้ ทานเสร็จหิ้วไปฝากเพื่อนบ้านด้วยถุงนึง ให้ช่วยกันชิมค่ะ | This is the famous southern ‘yellow curry’ with fish fillet and young coconut shoot. One bite and you’ll need a gallon of water to cool your tongue. The taste is even more intensely fiery than the one at Shrimp Jai Dee which is still our favorite.  So I bought one take home of this curry for my neighbour so she can help me judge.
ขอยำถั่วพลูรสเนียนๆ มาดับเผ็ดหน่อยค่ะ จานนี้อาหารภาคกลาง แต่เราต้องการเพื่อช่วยชีวิตเรา อาหารที่ร้านจันทร์หอมนี้ราคาเริ่มต้น 100 บาทไปเรื่อยๆ เราทานไปสามคนหมดไปประมาณ 720 บาท

โฆษณา